Cykla till jobbet

 

Många stressade människor mitt i livet, med eller utan familj, har svårt att få in träning i vardagen. Ett enkelt, ekonomiskt och faktiskt ofta tidsbesparande sätt att lösa träningsekvationen är att cykla till och från jobbet.

I stora städer med mycket bilköer går det fortare både med vanlig cykel men särskilt med elcykel som visats vara dubbelt så snabb som bil ibland.

En elcykel hjälper till i uppförsbackar eller andra tunga partier där det behövs extra kraft och ger därför inte lika mycket träning som en vanlig cykel. Dock betydligt mer än om man istället skulle ha suttit i en bil.

Att komma igång med cykling till jobbet

Det är oftast inte svårt att cykla till jobbet när man väl kommit igång. För att börja finns några enkla steg man kan ta

  • Uppskatta sträckan till jobbet, de flesta orkar cykla upp till 10 km
  • Hitta ett säkert och bra ställe för cykeln på arbetsplatsen, t.ex. cykelrum eller -parkering
  • Provcykla sträckan till jobbet, antingen en helg då det finns gott om tid och utrymme för eventuell felcykling, eller genom att hänga på en cyklande arbetskamrat.
  • Fräscha upp cykeln och införskaffa bra regnkläder (eller skippa cykeln de dagar det regnar)
  • Ta med ombyteskläder och duschartiklar om sträckan är lång

När man väl börjat cykelpendla antingen med elcykel eller vanlig cykel, kommer det troligen bli något man fortsätter med hela livet och därmed får man också in ständig träning. Friheten, tystnaden och enkelheten med cykling slår det mesta. Dessutom känner man snabbt av effekter på både humör, kondition och muskler som ytterligare bidrar till välbefinnandet som kommer av träning.

Förutom att cykling är njutbart är det även miljövänligt och sparar pengar som annars skulle gått till kollektivtrafik, bensin och parkering.