Att träna genom vardagsmotion

 

För att må riktigt bra i kropp och själ behöver man träna, det känner de flesta människor till idag. Men med jobb, kanske familj och fritid som alla är tidskrävande kan det kännas svårt att få till den dagliga dos träning som rekommenderas av Folkhälsomyndigheten. Kanske känns det tungt att åka iväg till gymmet efter jobbet, ta med träningskläder för att hinna med ett pass på lunchen, eller så känns det krångligt att dra på löparkläder och ta en mörk, regnig runda en sen novemberkväll.

Men det går faktiskt att komma ganska långt genom bara vanlig vardagsmotion.

Vad är vardagsmotion?

Med vardagsmotion menas att man rör sig i vardagen, egentligen utan att tänka på det eller utan att träna specifikt. Det är enkelt och innebär att man utför de rörelser som man gör varje dag. Men för att komma upp i den rekommenderade dagliga dosen motion kanske man behöver vara lite mer medveten om att man ska röra på sig och göra vissa val.

Olika typer av vardagsmotion

Det exempel som många tänker på först när det gäller vardagsmotion är promenader. Att vardagsmotionera genom promenader innebär att man väljer bort bil eller kollektivtrafik för att istället promenera dit man ska. Oftast är det ganska korta sträckor man rör sig i vardagen, så det går alldeles utmärkt att byta ut hela eller delar av en resväg till promenader istället. Det enda som krävs är lite disciplin och bra kläder. När man upptäckt hur skönt det är att promenera, uppleva naturen och gå ifred istället för att trängas på tåg eller bussar eller sitta i bilkö, kommer man troligtvis att promenera oftare och oftare.

Något som går lika bra som promenader och som dessutom tar en längre sträckor snabbare är cykling. På en cykel är det lätt att lasta saker, eller ta med ett barn, vilket gör att cykeln kan användas både för att åka och handla, hämta och lämna barn, eller bara ta sig till jobbet.

Andra typer av vardagsmotion kan vara trädgårdsarbete, eller varför inte en rejäl storstädning hemma? Alla som har dammsugit eller skrubbat golv någon gång vet att man blir varm och ansträngd av detta. Ett eller två extra städpass i veckan ger hälsoeffekter inte bara genom motion utan också genom att hemmet blir mer trivsamt!