Padel – vad är det och hur funkar det?

Det råder ingen tvekan om att padel är den sport som växer snabbast i Sverige idag. Sporten har sedan länge varit mycket populär i Sydamerika, men också i Frankrike såväl som i Italien, Spanien och Portugal. Tittar man bara på Argentina finns här hela 4 miljoner människor som utövar den, men i Spanien och andra delar av Europa finns de duktigaste spelarna.

Även om padel varit en sport som funnits länge var det inte förrän något år sedan som svenskarna fick upp ögonen för den som mest. Snabbt agerade företag och idag finns padel center över hela landet att använda sig av. Enkelt förklarat kan man säga att padel är en blandning av sporterna squash och tennis. Man spelar på en bana som är ca 10×20 meter och som är omringad av nät eller glasväggar. Banan är vanligtvis beklädd med konstgräs och delas av i mitten med hjälp av ett nät.

Vem passar padel för?

Padel är en sport som passar för de allra flesta människor som vet hur man träffar en boll med hjälp av ett racket. Idag spelas den av både barn och vuxna över hela världen och det krävs ingen erfarenhet eller kunskap för att kunna njuta av den. Det är inte bara en sport som är mycket rolig att lära sig, utan den är också relativt enkelt för den som söker något nytt och spännande att prova på.

Utrustning för padel

För att spela padel behöver du ha tillgång till ett padelracket och en boll. På majoriteten av alla padelanläggningar i Sverige kan du hyra eller köpa detta på plats, men för den som vill ha sin egen utrustning gäller det att välja rätt. Hos företaget Padelnest kan du hitta all utrustning du behöver för att komma igång. Här hittar du bland annat racket, såväl som ramskydd till padel och mycket mer.

Välj rätt padelracket

När du ska välja ett padelracket finns det några saker som är viktiga att tänka på. Om du är nybörjare rekommenderar vi att du väljer ett racket med en stor och ordentlig sweet-spot. Det innebär att ditt racket kommer vara enklare att använda sig av och mer förlåtande. Ditt spelande kommer bli roligare och det blir lättare för dig att komma igång. Har du däremot redan hittat en speltil som du vill använda dig av kan du titta på mer avancerade egenskaper som hastighet, känsla och kontroll. Kom ihåg att ett hårt racket underlättar för den som vill slå hårdare bollar, medan ett mjukare racket passar för dig som söker mer fart.

Valet av padelskor

Utöver ett racket och en boll kommer du också att behöva investera i ett par bra padelskor. Detta är inget måste för den som bara vill spela då och då för skojs skull, men är en del av utrustningen som man ändå inte bör bortse från allt för mycket. Padelbanor är oftast belagda med gräs, sand eller gruskorn och då behöver du säkerställa att du får grepp. Här är det främst sulan som skiljer padelskor från andra träningsskor åt.