Undvik skador när du tränar

All träning medför en viss skaderisk, helt enkelt för att man utsätter kroppen för belastning. När den belastningen blir för mycket, eller man helt enkelt har otur, sker en skada. Det finns dock vissa saker man kan göra både före och under träningen för att förebygga skador och minimera riskerna med träning.

Något som är mycket viktigt är till exempel att man värmer upp innan träningspasset. Uppvärmningen bör vara runt 15 minuter lång, och gradvis öka i intensitet tills man når den nivå man kommer att hålla under träningspasset. Uppvärmning är lika viktigt, oavsett om man ska träna styrka eller kondition. Målet med uppvärmningen är dels att få igång blodcirkulationen, dels att mjuka upp musklerna och göra dem mer rörliga. Man förbereder helt enkelt kroppen på att den ska röra sig och arbeta. Utför man styrketräningsövningar eller hastiga rörelser med kalla och stela muskler är det nästan som att be om att man ska sträcka sig eller få en slitning. Ett bra sätt att värma upp är att jobba långsamt. Man bör också få in rörlighetsövningar för hela kroppen i uppvärmningen, till exempel genom att rulla axlarna medan man joggar eller göra sidledshopp.

Något som är mycket viktigt för att undvika skador när man tränar styrka är att lära sig att utföra övningarna på rätt sätt. Eftersom man arbetar med vikter långt utöver ens egen kroppsvikt kan en felaktig rörelse snabbt få ödesdigra konsekvenser, och även om man inte drabbas av en skada direkt kan det i längden leda till allvarliga problem om man till exempel utför knäböj på fel sätt, med tiotals extra kilo på ryggen. Om man är osäker på hur man ska göra bör man därför ta hjälp av en PT, eller använda sig av styrketräningsmaskinerna på gymmet, som är säkrare än de fria vikterna.

Man kan faktiskt även förebygga skador genom att införa vissa livsmedel i sin kost. Ingefära har till exempel bevisats lindra smärta vid inflammationer, liksom helt vanlig lök. Det beror på att de båda innehåller särskilda antioxidanter. Ett annat livsmedel som är bra att äta efter träning är vattenmelon – inte bara för att det innehåller mycket vätska, utan också för att det innehåller en aminosyra vid namn L-citrullin, som ökar blodgenomströmningen i kroppen. Det gör i sin tur att ömheten i musklerna efter träningen minskar, enligt spanska forskare.

Vissa typer av skador uppstår dock helt enkelt genom olyckor, och det finns få saker man kan göra för att förebygga dessa. Det handlar till exempel om att man tappar en vikt på foten, att man slår huvudet i en skivstång eller att någon kastar en medicinboll på fel sätt så att man får den i ansiktet. I sådana fall är det viktigaste att behandla skadorna på bästa sätt och så snart som möjligt. Om man till exempel behöver akut tandvård i Stockholm efter nämnda medicinbollskast (eller annan skada som drabbar tänderna) kan man vända sig till Distriktstandvarden.se. För allvarligare skador bör man naturligtvis uppsöka en akutmottagning.

Även om det som sagt är svårt att förebygga sådana skador, kan man ändå minimera risken genom att alltid vara pigg och utvilad när man går till gymmet, genom att se till att vara helt närvarande och fokuserad på övningarna och genom att träna tillsammans med en vän, som kan hålla vakt när man tränar med särskilt tunga vikter.