Återhämtning efter träning

För att man ska kunna träna effektivt och få ut det mesta av sin träning i form av resultat, krävs det inte bara att man tränar hårt – återhämtningen efter träningen är lika viktig. Det är ju inte under själva träningen som musklerna byggs upp, utan under återhämtningen. Om man bara tränar hårt utan att ge kroppen en chans att vila emellanåt, kommer man med andra ord bara att bryta ned kroppen. Vad ska man då tänka på för att varva ned på bästa sätt, och ge kroppen en optimal återhämtning?

Något som är mycket viktig för återhämtningen är sömnen. När vi sover har kroppen som bäst chans att återuppbygga det som brutits ned under träningen, och det är även när vi sover som vi får den energi vi behöver för att kunna prestera på topp på nästa träningspass. Om du känner att du har problem att sova kan det med andra ord vara bra att fundera på vad det beror på, och se till att åtgärda problemet. Kanske beror det till exempel på att du sover i en ställning som är dålig för kroppen, eller att ryggen och nacken inte får rätt stöd. Då kan det vara läge att prova en Tempurmadrass, som är särskilt utformad för att vara ergonomisk och ge kroppen det stöd den behöver i sängen.

Återhämtningen bör dock inte börja när man går och lägger sig för kvällen, utan direkt efter träningspasset. Då bör man äta något lätt, som innehåller både protein och kolhydrat. Det allra bästa är om man kan äta detta så fort man avslutat passet, redan innan man börjar med nedvarvning och stretch. Det gör att man stoppar den nedbrytande processen i kroppen så snart som möjligt. Självklart får man inte heller glömma bort att dricka mycket vatten i detta läge, så att kroppen kan få lite vätskeåterhämtning. Just nedvarvningen och stretchningen är dock viktiga delar i återhämtningen de också. Nedvarvning innebär att man långsamt låter pulsen sänkas genom att man håller igång den fysiska aktiviteten, till exempel genom att jogga långsamt i en kvart efter avslutad träning. Det gör att blodcirkulationen hålls igång en stund efter maxprestationen, vilket gör att slaggprodukter som mjölksyra transporteras bort snabbare från musklerna. Detta kan i sin tur göra att träningsvärken blir mindre och att återhämtningen på det sättet blir snabbare. Stretchningen är framförallt viktig för att den ökar rörligheten, vilket bidrar till att minska skaderisken vid nästa träningspass.

Under den vilodag eller vilodagar som man har till nästa träningspass kan man påskynda återhämtningen genom att se till att hålla blodcirkulationen igång. Bra sätt att göra det är till exempel att träna lite lätt (genom att exempelvis gå en promenad eller jogga sakta), att gå på massage eller att bada bastu. Om man väljer det sistnämnda måste man bara se till att dricka ordentligt med vatten efteråt, så att man håller vätskebalansen. Man måste självklart även tänka på vad man äter, inte bara direkt efter träningspasset, utan till varje måltid. Det är viktigt att äta en varierad och balanserad kost för att kroppen ska få alla de ämnen den behöver för att förbereda sig på nästa träningspass.