Att komma i form – det kräver träning!

Gör det nu och inte sen!

Är du i god fysisk form? Vill du komma i form? Om svaret är nej på första frågan och ja på andra frågan så har du kommit en bit på vägen – för ingen kommer i form utan motivation.

Vad motiverar dig? Är det att veta att med ganska enkla medel kan jag komma i form till sommarens badstrand? Är det för att få ett mer aktivt liv eller funderar du på att sluta röka och behöver motivera dig med bra aktiviteter? Det finns många sätt att komma i form snabbt, men inte utan motivation.

Hur snabbt det kommer att gå beror på din kroppsliga förutsättning, ditt sinne och hur du lever ditt liv. Ju mer du vill och engagerar dig, desto snabbare märker du resultaten av din träning. Det kommer så klart att handla om din träning, mathållning och rekreation. Men nu tänker vi på träningen istället för maten och återhämtningen.

Kom ihåg

1, Styrketräning i kombination med konditionsträning är väldigt bra. När många muskler får arbeta så måste hjärtat jobba hårdare. När du tränar intervall jobbar du hårt under kortare stunder och går sedan in i en snabb vila, för att därefter jobba hårt igen. Ju hårdare du jobbar, desto mer nytta av träningen har du dessutom även under dina vilodagar.

Denna typ av träning är också så kallad mental träning, då den lär dig disiplin när du kämpar mot känslan av att vilja ge upp eller sluta. Att använda sitt absoluta max är mycket nyttigt. För att klara detta kan du behöva en träningskompis som pushar dig mot bättre resultat. Det är inte alltid man har den mentala styrkan att klara nå nya höjder själv.

2, Kroppen jobbar hela dygnet. Om man tränar sina muskler så man blir stark. Då förbränner de större musklerna mer energi, och man går lättare ner i vikt. Så glöm inte att träna styrka.

3, Du är vad du äter. Det är helt sant, men man måste inte svälta sig själv och inte heller tänka att man aldrig får unna sig något. Men man måste tänka sig för. Det är så lätt att hamna i dåliga vanor med dålig mat. Ska kroppen kunna förbränna fett kan du inte hela tiden tillsätta fett och socker. Tänk efter mycket noga minst fem dagar i veckan och välj helst nyttigare snacks även på helgen.

4. Vissa tränar en timme i veckan medan andra tränar betydligt mer. Som helt otränad så räcker det med en till tre timmars träning i veckan. Allt eftersom man tränar kan man sedan öka på sin träningsmängd. Gränsen för hur mycket man ska träna är indivudull och beror av många faktorer. Att känna var gränsen går är inte alltid lätt, men när du känner dig mycket trött, förlorar styrka eller saknar motivation kan det vara signaler på att du tränat för mycket. Hitta ett bra sätt att återhämta dig.