När vi talar om celluliter menar vi oftast det ofarliga fenomen som yttrar sig som “gropar” i huden. Majoriteten av de som drabbas är kvinnor – de kvinnliga könshormonerna påverkar uppkomsten. Celluliter kan uppstå på alla kroppsdelar som har underhudsfett men är vanligast på kroppsdelar där det är lätt att lägga på sig fett, till exempel på låren. Åderbråck är vener som utvidgas och förlängs, vilket är vanligt till exempel runt knäet och på skenbenen. Även här drabbas kvinnor oftare än män. Rent kosmetiskt yttrar sig åderbrock som under huden som kan vara lila- eller blåaktiga. Både åderbrock och celluliter är starkt stigmatiserade i vårt samhälle eftersom det finns en norm kring slät och jämn hud, som förstärks av den mängd manipulerade bilder vi ser i medier och reklam. Samtidigt bidrar vår livsstil i många fall till att idealen är svåra att uppnå eftersom våra kroppar är långt ifrån så hälsosamma som vi skulle önska. Men det finns saker du kan förändra i din livsstil för att motverka uppkomsten av både celluliter och åderbråck.
Varför får vi celluliter?
Celluliter kan uppstå på grund av bristande blodcirkulation, men även för att huden förlorar sin spänst när vi blir äldre. Vad som händer är att underhudsfett tränger igenom det lager av kollagen och bindväv som finns i de undre hudlagren. Förutom av hormoner påverkas detta även av faktorer som gener och aktivitetsnivå – stillasittande och brist på träning ökar risken för celluliter. Vissa kvinnor märker av extra mycket hur de starka kroppsidealen påverkar oss, som i fallet med fitnessbloggaren Jessi och hennes Instagramfoto från gymmet, där det gick så långt att celluliter orsakade näthat. Det är tråkigt när kroppsideal blir så dominerande att det inte finns utrymme för naturliga bilder, särskilt när det gäller bilder som uppmuntrar till träning. Uppkomsten av celluliter kan faktiskt motverkas genom träning. När musklerna används blir vävnaden i huden fastare och mer fett förbränns. Det är mer effektivt med måttlig och regelbunden motion än ett hårt träningspass någon gång ibland, så det är smart att satsa på vardagsmotion som att ta trapporna i stället för hissen! Rörelse och motion behöver inte vara avancerat, det kan vara så enkelt som att ta en långpromenad varje dag. Cykling, löpning och styrketräning av benen är också effektivt.
Så kan du undvika åderbråck
Precis som celluliter kan även åderbråck orsakas av cirkulationsproblem. Detta motverkas genom att du rör på dig och undviker att stå eller sitta stilla i längre perioder. Nyckeln är även här att förstärka benmusklerna så att venernas funktion främjas. Promenader, cykling och stretching av benen är effektiva sätt att minska risken för att åderbråck ska uppstå, men det finns även övningar du lätt kan göra hemma. Ett exempel är att “cykla” i luften, genom att göra cirkelrörelser med benen liggandes på rygg. Om du sitter mycket kan du till exempel göra rörelser som att sträcka ut och böja benen framför dig för att öka cirkulationen. Det finns också metoder för att ta bort vener om de orsakar stora problem eller smärtor. åderbråck kan tas bort med laser eller genom ett kirurgiskt ingrepp där den ven som drabbats dras ut. De ytliga venerna där problemen sitter fyller egentligen ingen funktion, så detta påverkar inte blodcirkulationen negativt.