Alla har vi någon gång känt av smärta i muskler och leder. Ibland kanske man har smärta för att man har överansträngt en kroppsdel och ibland kan man faktiskt få ont av att inte träna. Smärta i rygg, nacke och axlar är numera lika socialt accepterat som att vara förkyld, alla känner igen sig. När man tränar är det otroligt viktigt att det inte ska göra ont. Nog ska träningen kännas men om man får ont kan det betyda att man tränar på fel sätt, tränar för tungt eller att man kanske har skadat sig.
Smärta och sjukdomar
Smärta kan uppstå på grund av skador. Även om man kanske inte tänker på att man har skadat sig när det sker kan smärtan komma efteråt. Kanske ramlade man och slog i handen när man åkte Vasaloppet och fick en så kallad skidåkartumme? Eller trillade man kanske och pajade knät på löpturen i skogen? Skadorna kan vara oändligt många och det är därför viktigt att lyssna på kroppen även om huvudet kanske vill fortsätta träna. Vid olika kan sjukdomar kan smärta uppstå. Artros är till exempel en ledsjukdom som kan ge mycket smärta. Det finns mycket information om artros och om hur man ska träna för att minska smärtan, men också främja hälsan.
Rehabilitering
I tidningen Svensk Idrottsforskning presenteras det att det är viktigt att stryketräna på rätt sätt när man är under rehabilitering. Vid rehabilitering kan man använda olika typer av motstånd för att få ut maximal effekt av övningarna för att öka muskelmassan och styrkan. Dock är det viktigt att man tränar med olika typer av motstånd med hjälp av exempelvis gummiband eller med vikter, för att kunna träna upp olika egenskaper. Därför kan det vara klokt, om man själv inte är utbildad, att träffa en fysioterapeut för att få hjälp med hur man ska träna och lägga upp ett träningsprogram. Oftast kan man boka tid antingen via en vårdcentral eller gå till en privat mottagning, men där betalar man landstingstaxa.
Det finns också många övningar som gör det möjligt att träna hemma om man kanske har svårt att ta sig till ett gym eller om man helt enkelt inte har tid att åka iväg. Svensk Idrottsforskning skriver också att vilopauser mellan set och övningar ofta är en försummad variabel som faktiskt kan påverka resultaten både vad gäller styrkeövningar men även muskeltillväxt. Så glöm inte bort att vila mellan övningarna oavsett om träningen sker hemma eller på gym!
Glöm inte heller att rehabiliteringsträning kan vara så mycket mer är styrkeövningar och lyfta vikter. I Falköpings tidning går det att läsa om att man i Skaraborg satsar på “grön rehabilitering”, eller naturbaserad rehabilitering som det också kallas, för personer med stressymtom. I studier har man sett att naturen kan hjälpa på flera sätt för personer som lider av bland annat stress, ångest och utmattningssymtom. Så har man en tuff dag kan en promenad i skogen vara gott nog för rehabiliteringen!