Träna hemma

Många föredrar att träna hemma, och det finns flera goda anledningar att göra det valet. En anledning är till exempel att det sparar tid. Istället för att ta sig till gymmet, byta om, träna en timme, duscha, byta om och åka hem, kan man helt enkelt hoppa över två eller till och med tre av de stegen genom att bara byta om och träna hemma. Om man har svårt att få tiden att gå ihop under arbetsdagarna är det med andra ord ett utmärkt sätt att ändå hinna med träningen. En annan anledning att träna hemma är helt enkelt för att träningen ska bli av överhuvudtaget, då många känner sig för obekväma i gymmiljön, vilket leder till att de aldrig kommer igång med träningen alls.

Att träna hemma innebär dock alltid en viss kompromiss. Om man tycker om att träna styrka måste man till exempel acceptera att det är omöjligt att ha ett lika stort utbud av träningsmaskiner och vikter hemma som på gymmet. Istället får man klara sig med färre, men mångsidiga träningsredskap. Ett mycket bra hjälpmedel är till exempel ett gummiband, eller ”resistance band”, som det kallas på engelska. Gummibandet gör just det: ger motstånd. Det består helt enkelt av ett långt, tunt och ganska brett elastiskt band, som kan användas i en mängd olika styrkeövningar för att ge extra motstånd och således göra övningarna tuffare och mer effektiva. Bandet finns vanligtvis i flera olika ”styrkor” som ger olika mycket motstånd, vilket gör att man kan anpassa nivån allt eftersom man utvecklas. Ett extra plus är de knappt tar upp någon plats alls i hemmet.

Om man föredrar konditionsträning, eller vill kombinera styrketräningen med konditionsträning (vilket så klart är det bästa) är ett annat alternativ att investera i ett löpband eller en motionscykel, om man har råd och om man har plats för en sådan maskin. Då kan man enkelt motionsträna samtidigt som man ser på en bra film eller det senaste avsnittet av en serie man följer. Om man inte har råd, men ändå vill satsa på träningen, kan man alltid låna pengar för att köpa en träningsmaskin på Reciva.se. Där kan man jämföra olika bankers lånevillkor, så att man lånar pengar till så bra förutsättningar som möjligt. Har man trots det inte möjlighet att köpa ett löpband eller en motionscykel finns dock något som är ännu bättre: naturen. Oavsett om man bor i stan eller ute på landet kan man säkerligen hitta en joggingrunda som man tycker om i närheten av sitt hem, så att man inte behöver göra mer än att snöra på sig löparskorna och gå utanför dörren för att konditionsträna. Om man springer, powerwalkar, cyklar, åker rullskridskor eller tar sig fram på annat sätt är helt valfritt – när man är utomhus finns det i princip inga begränsningar.